top of page
 
 
Radionica
Unutarnja Oaza
 
~*~
Detaljnije
F.A.Q.

       Objašnjenje često korištenih izraza

       Neki izrazi koje ovdje koristim mogu za nekoga imati drukčija značenja u drugim kontekstima pa za bolje razumijevanje i orijentaciju, slijede kratka pojašnjenja:  

 - Radionica: naziv koji ovdje koristim općenito za aktivnosti vezane za osobni razvoj, a često odgovara i poznato značenje prostora s alatima (pomoćna sredstva kod te aktivnosti, razne vježbe i sl.) .

Radionica se sastoji od samostalnih cjelina za koje koristim naziv session.

 - session: riječ kao i njezino značenje preuzeta iz engleskog jezika: razdoblje posvećeno odredjenoj aktivnosti s odredjenom namjerom. Množina ovdje (prilagodjena): sessioni. Session ovdje označava jednu samostalnu cjelinu Radionice.

 - Oaza  / Inner Oasis / unutarnja (nevidljiva, neopipljiva, nedostupna osjetnim organima, nematerijalna, metafizička, na razini duhovno-mentalno-emocionalnog iskustva) Oaza: stanje svijesti (vidi dalje za djelomični opis tog stanja svijesti).

 - oaza (vanjska, fizička, opipljiva i vidljiva u prostoru, dostupna osjetilima, materijalna): dio prostora s posebno opuštajućim i osvježavajućim ugodjajem, atmosfera odredjenog prostora dobivena pomoću zvuka, oblika, boja, teksture, rasporeda elemenata, dizajna općenito te namjere zbog koje se najčešće koristi.

 - Zona (unutarnja):  1) namjera i tema Innergym vježbi, 2) dijelovi unutarnje Oaze.

 - zona (vanjska): 1) manji dio većeg prostora, odvojen na više načina (fizičke pregrade, boja, oblici, tekstura, raspored elemenata i sl.) s namjerom  posebne namjene, 2): dio (fizičke, vanjske) oaze.

 - Innergym: Verzija kombinacije dvaju engleskih riječi: inner = unutarnja, i gym = gimnastika, “teretana”, vježbaonica, drevni naziv za mjesto učenja.  Ovdje označava vježbe kojima se razvija vještina upravljanja sobom, vlastitim percepcijama, doživljajima, interpretacijama dogadjaja u fizičkoj stvarnosti, te one koje dovode do unutarnje Oaze (osvještava njezino postojanje u individui), ali i do osvještavanja mogućnosti stvaranja (novih verzija) vlastiti zona i oaze unutar postojećeg fizičkog životnog i radnog prostora.        

 

       Kako to otprilike izgleda na jednom sessionu Radionice? Što se radi?

       Svaki session po načinu rada (i trajanju) zaseban je proces i prilagođen je osobi i okolnostima datog trenutka. 

       Rad je individualan (online ili osobno), a postoji i mogućnost manjih grupa (detaljnije u opcijama koje se šalju e-mailom na zahtjev). 

       Mnoge od vježbi koje nudim na sessionima inspirirane su metodama, tehnikama, životnim pristupima koje bih danas sve stavila pod naziv "osobni razvoj / ljudski potencijali", a koje sam istraživala i učila iz brojnih izvora tijekom života, od djetinjstva do danas, ponekad iz potrebe, ponekad iz radoznalosti, i u različitim fazama života primjenjivala.

       Osobno istraživanje i testiranje relevantnih teorija u praksi bio mi je dio svakodnevnice zbog "preosjetljivosti" i nečega što danas zovem "neuravnoteženom empatijom" / nekontroliranim fokusom. Dodatno iskustvo stekla sam i kroz različite formalne edukacije iz relevantnih područja te tijekom godina rada s drugim ljudima, u privatnom i poslovnom području života, pružajući sličnu vrstu podrške.

       Osobno iskustvo i intuicija te trenutna energija osobe prisutne na sessionu dodatno inspiriraju stvaranje novih verzija i novih vježbi prilagodjenih osobi, sve na istoj osnovi / uvjerenju - da svatko u sebi ima dostupno sve potrebno u svakom trenutku i samo je stvar osvještavanja tih resursa koji pomažu u održavanju unutarnje ravnoteže i omogućuju to posebno stanje “aktivne smirenosti”, unutarnjeg mira iz kojeg se otvaraju nove spoznaje, pronalazi smisao gdje ga se traži i donosi mogućnost da se prethodno komplicirane stvari pojednostave... Being in the flow...

 

       Ponekad je naglasak na vježbama opuštanja koje mogu uključivati vodjene kontemplacije i različite tehnike vizualizacije (Zona unutarnjeg mira).

       Ponekad dodamo šetnju uz razgovor usmjeren na opuštajuće teme i zabavne vježbe koncentracije. 

       Ponekad dio sessiona uključuje i podršku u stvaranju vanjskih/fizičkih zona i oaze unutar prostora u kojem osoba boravi.

       Ponekad uz ostale vježbe koristimo elemente omiljenog plesa, pišemo i crtamo. Ponekad svjesno pretjerujemo u traženju dobrih strana nekog iskustva pa nađemo osobnu ravnotežu u percepciji ponuđenih “distopija i utopija” (ispreplitanje svih Zona). Igramo se.

       Propitujemo i mijenjamo kuteve gledanja i značenje odredjenih elemenata iskustva (Zona pozitivnih aspekata), mijenjamo točke fokusa, postavljamo povećalo na želje i snove koje namjeravamo iskusiti (Zona nove priče), svjesno prihvaćamo, pa otpuštamo iz fokusa ono što ne možemo promijeniti, a mijenjamo ono što možemo (Zona protočnosti kreativnosti / pokretljivost / fleksibilnosti ).

       Igramo se! Na ovim sessionima ponekad smo ponovno djeca koje vjeruju u čuda - iako dopuštamo da su riječi “čudo” i “čarolija” tek inačice za posljedice kontinuiranog usmjerenog fokusa i pozitivnih uvjerenja i djelovanja - i “resetiramo se na izvorne postavke” iz kojih poslije lakše pronalazimo smisao u životnim izazovima i odlučujemo kako djeluju na nas  - pretvaramo ih u nove mogućnosti uz unutarnji mir i radost pozitivnog usmjerenja.

 

Tko se može prijaviti na Radionicu?

       Samostalne, (svjesne vlastite odgovornosti za osobnu dobrobit) osobe koje intuitivno osjete da bi im ovakva podrška odgovarala u trenutnoj fazi života. 

       Radionica je namijenjena za relaksaciju, zabavu i kreativni osobni razvoj, a jedna od glavnih namjera je da je podrška u razvijanju i održavanju svjesnosti o vlastitim unutarnjim resursima i korištenja istih te često najviše odgovara osobama koje već imaju iskustva u tom području i poznata im je korist vremena posvećenog opuštanju, znaju dobrobiti svjesnog usmjeravanja fokusa, naglašavanja pozitivnih aspekata trenutne stvarnosti i maštanja i vizualizacije željene stvarnosti, intuicijom inspiriranih aktivnosti i shvaćaju moć osobnih uvjerenja (i kako se ona odražavaju na život), i sl.

 

       Radionicu je najbolje započeti (proći barem prvu fazu upoznavanja i par sessiona) kad je osoba u razdoblju pogodnijem za to, tj. kad nema prevelikih opterećenja na previše razina u životu ( slično kao što ne bismo krenuli u novi "gym", ili u novu vrstu rekreacije i počeli rad s nama nepoznatim trenerom, ili uopće, u razdoblju slabosti ili uz veće ozljede tijela).  Vježbe koje radimo pomažu i bolje se "nositi s krizama" i svjesnije "upravljati sobom" u vrijeme stresa raznih vrsta, ali kao i u svemu, uz dobru pripremu, uz prilagodjivanje vježbi sebi. 

 

Uvjet za prijavu:  samostalnost u upravljanju vlastitim životom, svjesna odgovornost za osobne doživljaje, percepcije i interpretacije stvarnosti, za vlastita duhovna, mentalna, emocionalna, fizička i ekonomska stanja, za kontinuirano svjesno razlučivanje svega ponuđenog i odabiranja onoga je u skladu s vlastitim uvjerenjima o osobnoj dobrobiti.

 

       Ovdje ponovo koristim priliku naglasiti da je ova Radionica namijenjena za relaksaciju, zabavu i kao inspiracija za osobni kreativni razvoj te da nije namijenjena da se njome služi u terapeutske svrhe niti kao zamjena za slične vrste usluga, te nije primjerena za stanja u kojima osoba osjeća mentalnu nestabilnost.

       Izuzetno je važno da je osoba u stanju potpune odgovornosti za sebe: da samostalno razlučuje trenutnu fizičku stvarnost od potencijalne i svjesno zna odabirati od ponudjenog rada ono što je u skladu s njezinim trenutnim poimanjem osobne dobrobiti.

        Treba li odabrati samo jednu određenu Zonu/temu kod prijave za session?

       Odabiranje Zone/teme/glavne namjere služi za početne pripreme i usmjerenje pri odabiru vježbi trenutnog sessiona, ali nije neophodno. U jednom susretu možemo prelaziti iz jedne u drugu jer su sve povezane (kao i sve u životu).

 

       Koliko Radionica traje, koliko traju sessioni i koja je cijena?

       Prvi susret u trajanju do 15 min je besplatan. Ako su prvi dojmovi obostrano pozitivni nastavlja se s fazama upoznavanja, procjena kompatibilnosti i testiranja opcija vježbi u dvije faze. Prva faza traje do 60 min, nakon koje se odlučuje ide li se u u drugu fazu koja onda traje do 100 min. 

       Nakon toga odlučujemo nastavlja li se dalje sa Radionicom, sa sessionima. Daljnja podrška odvija se prema potrebi (ad hoc session) i sukladno se dogovara način rada i trajanje i cijena.

      

       Trajanje Radionice: pojam radionica ovdje ima sličnosti s uobičajenim izrazima za 1) prostor s “alatima” i ostalim sredstvima koja pomažu aktivnosti stvaranja, 2) naziv za aktivnost koja poput i neke druge relevatne aktivnosti kao što je čitanje ili neka vrsta lagane rekreacije (i poput "prostora s alatima"), nema točno odredjenu dugovječnost / rok trajanja već se samo s vremenom mijenja način primjene, a same aktivnosti (i prostor za njih) “traju” kao opcija da se njima bavi u odredjenim, za njih pogodnim trenucima, dokle god osoba osjeća da joj odgovaraju i dobro služe u životu.  

       
       Kako se prijaviti na Radionicu?

       Za dogovor prvog susreta potrebno je poslati e-mail na Innergym.Oasis (at) gmail.com s podacima koje osoba smatra važnim u prvom predstavljanju uz informaciju kad bi joj, po trenutnom osjećaju, najviše odgovarao prvi susret.

 

       Za svaki sljedeći session je drukčije: osim u nekim slučajevima, termini se ne dogovaraju unaprijed.

       Razloge za to i osnovne opcije daljnjeg rada objasnim na Prvom susretu.

       

Oaza
Djelomican opis Oaze
bottom of page